Een stukje groen in plaats van stenen? In deze stad krijg je tot 500 euro premie als je jouw terras uitbreekt (Brugge)


Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem en Brugs burgemeester Dirk De fauw. 

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem en Brugs burgemeester Dirk De fauw. ©  mvn

Brugge

Bruggelingen die hun terras, voortuin of achtertuin ontharden, krijgen daarvoor voortaan een financieel duwtje in de rug: 10 euro per vierkante meter. De premie kan oplopen tot zelfs 500 euro, het absolute maximum. “We willen meer ruimte voor groen en water”, klinkt het bij het stadsbestuur.

Koen Theuns

Geveltuinen, extra bomen en meer plantenvakken: onder de noemer ‘operatie perforatie’ werden de voorbije jaren straten en pleinen opengebroken om te voorzien in meer groen. Maar het Brugs stadsbestuur richt zijn pijlen nu ook op tuinen en terrassen van de inwoners. “Met het project ‘Breek uit’ willen we de inwoners stimuleren om hun private tuinen, terrassen en voortuinen te ontharden om zo meer ruimte te maken voor groen en water”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD), Brugs schepen van Openbaar Domein.

Bovengemiddeld veel beton

En meer groen is welkom, zo blijkt uit de cijfers, want welgeteld 22,6 procent van het Brugs grondoppervlak is verhard – de haven niet meegerekend. Daarmee zit Brugge ruim boven het Vlaams gemiddelde van 14,5 procent.

Beton en andere verharding verwijderen moet niet alleen zorgen voor meer groen en daardoor voor meer afkoeling en biodiversiteit, het moet ook maken dat het regenwater makkelijk in de grond kan infiltreren. Dat moet het grondwaterpeil ten goede komen en de kans op overstromingen bij hevige regenval beperken.

“Concreet kunnen inwoners rekenen op een toelage van 10 euro per vierkante meter verharding die wordt onthard, met een maximumbedrag van 500 euro”, zegt Van Volcem. “Alle vormen van verharding komen in aanmerking voor de toelage. Ter controle wordt een foto voor en na de werkzaamheden gevraagd.”

Toelages kunnen aangevraagd worden vanaf 1 juli, de actie zal jaarlijks worden geëvalueerd. Meer informatie is te vinden op www.brugge.be/breekuit.Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published.

close