Huiszoeking bij VRT in onderzoek naar mogelijk gesjoemel vorige directieDe federale politie is woensdagochtend binnengevallen bij de VRT, zo bevestigt de woordvoerder van de openbare omroep aan onze redactie. “De huiszoeking zou te maken hebben met een onderzoek naar mogelijk gesjoemel bij de vorige directie”, meldt VRT NWS.

mtm, bpr, vdr

Het parket van Brussel heeft in november 2020 een onderzoek geopend naar mogelijke “onregelmatigheden” bij de toenmalige VRT-top. Dat gebeurde een maand nadat Audit Vlaanderen een “erg kritisch” rapport had geschreven over de werking van de openbare omroep. Het ging onder meer om aanbestedingsregels die niet werden nageleefd en mogelijke belangenvermenging.

Na enkele maanden bleek dat er “voldoende vermoedens” bestonden voor een uitgebreider onderzoek en werd er een onderzoeksrechter aangesteld. In het kader van dat onderzoek vielen enkele speurders woensdagochtend de VRT-gebouwen binnen. Ze namen meerdere documenten mee en enkele mensen werden ook verhoord. Wat er precies gezocht werd en of er nog andere huiszoekingen plaatsvonden, is nog niet duidelijk.

“De huiszoeking is nog bezig, maar wij begrijpen dat ze een logische juridische uitloper is van de forensische audit van Audit Vlaanderen na een onderzoek naar contracten binnen de VRT”, bevestigt woordvoerder Bob Vermeir. ‘We verlenen onze volledige medewerking.’

Er zouden op zeven andere plaatsen in het land ook nog huiszoekingen uitgevoerd zijn, meldt de VRT. Onder anderen bij de voormalige afgevaardigde van de Vlaamse Gemeenschap bij de VRT, Rudi De Kerpel. Zijn naam dook al op in het rapport van Audit Vlaanderen, waarin hem een ‘integriteitsinbreuk’ werd aangewreven: een bedrijf van hem was leverancier van de VRT, en dat mocht niet in combinatie met zijn functie als afgevaardigde. De Kerpel nam nadien ontslag.

Het parket van Brussel geeft voorlopig geen commentaar.Source link

Leave a Comment

Your email address will not be published.

close